Choď na obsah Choď na menu
 


Carpona v plameňoch

31. 10. 2012

carpona-v-plamenoch.jpgRomán z dejín Krupiny, ktorá patrí k najstarším mestám na Slovensku. Cez príbeh lásky Júlie a Michala sa čitatelia zoznamujú aj s výpadmi Juraja Rákociho, ničivými nájazdmi Turkov, no i so životom na Čabradskom hrade. Jeho krutý, despotický pán, gróf Balassa, sa pričiní o to, že Júliinu matku po obvinení z čarodejníctva upália na hranici. Netuší, že dievčatko, ktoré vychovávajú kováč Kohút so sestrou, je jeho vlastná krv...

 

 

Úryvok

 Zavrela oči a vystavila tvár slnku. Bolo to príjemné. Kobyla trochu zafŕkala, azda zavetrila zajačika niekde v kroví. Júlia si to nevšímala, nepovažovala to za neobvyklé. Zrazu jej slnečné lúče niečo zatienilo a ona otvorila oči, aby zistila, čo im bráni. Pred sebou uvidela vysokého muža s maskou v tvári. Niečo jej na ňom bolo povedomé a niečo ju miatlo. Azda tá čierna maska, ktorú mal na tvári a bolo mu vidieť iba oči. Vyskočila na nohy a postavila sa mu zoči voči.

,,To ste boli vy, kto ma sledoval v tom lese?"
Muž ticho prikývol no nič nepovedal.
,,A smiem vedieť, prečo ma sledujete?"
,,Jazdíte po mojom lese." Povedal muž.
,,Po vašom lese? Pokiaľ viem, tento les patrí grófovi Balassovi a nie vám."
,,Gróf je možno jeho vlastníkom, no ja v ňom poznám každý strom, každý kameň, každý kútik, kde sa možno ukryť, a preto si myslím, že je môj." Jeho hlas bol zmenený vplyvom masky.
Júliu to pobavilo a tak sa trochu pousmiala. Rozhodne má dostatok drzosti, pomyslela si. Hrdo vztýčila hlavu a chytila svojho koňa za uzdu. Zvyčajne bola kobylka trochu nesvoja, keď sa v jej blízkosti objavil niekto neznámy. Ale teraz bola pokojná, akoby sa nič nedialo, a to sa Júlii zdalo zvláštne.
,,Čo odo mňa chcete?"
,,Jeden bozk."
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.